Amaryllis

Amaryllis (även känd som Hippeastrum hortorum) är en hybridväxt som har blivit mycket populär på grund av dess exotiska färger och förmåga att skapa en härlig atmosfär i rummet den placeras i. Den röda färgen på en Amaryllis är mycket vanlig runt jul. Växten tillbringar en härlig julstämning och passar väldigt bra in i temat ”jul”.

Amaryllis

Vad är Amaryllis

Amaryllis är en hybridväxt från amaryllis växtfamiljen. Eftersom många andra växtarter är inblandade i växtens utveckling är denna typ av hybridväxt extremt komplex. Varje år presenterar uppfödare nya hybrider eftersom det finns många växter som kan manipuleras till nya växter. Växten är också en flerårig ört (perenn), vilket innebär att den vissnar på vintern och växer igen på våren. Så om detta händer dig som ägare har du inget att oroa dig för.

Växtens ursprung

I naturen finns Amaryllis-arten i Sydamerika, och på senare år har växten även blivit tillgänglig som krukväxt på marknaden i Sverige. Eftersom växten är en manipulerad hybrid har den inte alltid existerat, men i slutet av 1800-talet korsade en engelsk botaniker två olika växter (H. reginae och H. vittatum), som tillsammans blev Amaryllis som vi känner den idag. Det skedde en betydande förändring i början av 1900-talet, vilket var att fler arter användes vid växtkorsning. Denna typ av korsning är ansvarig för det stora utbudet av Amaryllis sorter som finns på marknaden.

Amaryllis är en lökväxt som kan producera en till tre blomställningar per lök beroende på hur mycket näring den får och vilken typ av Amaryllis du har. Hippeastrum och röd trädgård är de vanligaste sorterna. Växten finns också i olika storlekar, inklusive miniatyr-amaryllis, som är mycket små och storblommiga amaryllis som kan bli 30-60 centimeter höga. Du behöver inte hålla dig till bara en färg heller, eftersom Amaryllis finns i en mängd olika färger, och vissa sorter har flera färger på samma växt.

Varför är Amaryllis så populär?

Amaryllis popularitet härrör från plantans ekologiska design och hur modern design kan fungera för att ge valuta för pengarna. Plantan är en mycket enkel växt att ta hand om, och den kräver inte mycket uppmärksamhet.

Amaryllis är känd som en julblomma i Nederländerna, vilket gör den till en populär julklapp. Det finns dock många tillfällen för dig att använda denna högtidsblomma.

Hur ska jag ta hand om min planta?

En annan viktig punkt som har tagits upp tidigare är att växten vissnar över vintern men blommar igen på våren. Detta tar vi upp igen eftersom många ägare kastar växten när de tror att den har dött.

  • Bevattning: Eftersom Amaryllis kommer från en miljö med mycket lite vatten så behöver du vattna väldigt sällan. Ett halvt glas vatten en gång i veckan är tillräckligt, och innan du vattnar växten igen, se till att jorden är torr. När du vattnar växten på detta sätt uppstår det vanligtvis starkare och mer levande färger och blommar under en längre tid.
  • Ljus: Eftersom växten trivs i ljus är det perfekt att placera den nära ett fönster med naturligt ljus. Dock vill den helst inte stå i direkt solljus. Det är även viktigt att tänka på hur du planterar växten. Eftersom växten växer mot solljus, växer den i en vinkel ifall den inte roteras regelbundet.
  • Stöd: De storblommiga sorterna av plantan kan behöva en stödstum när de börjar blomma. Detta är bra att använda sig av eftersom blommorna växer sig ganska stora för växten, vilket gör att växten kan bli skadad.
  • Jord: Vanlig blomsterjord är tillräcklig för växten, och du kan använda lecakulor vid behov.
  • Näring: Växten kräver ingen näring, det är tillräckligt att du vattnar med jämna mellanrum.

Amaryllis är enkla att odla, och det viktigaste är att hålla dem borta från direkt solljus, annars kommer de inte att blomma ut. Växten växer även bra i krukor.

  • Plantera på våren, från september till början av oktober.
  • Från slutet av november till januari blommar växten.
  • Storlek/form: Upp till 40 cm i höjd, koppformad blomma med en diameter på 12–15 cm.

Är Amaryllis skadlig?

Hela växten är giftig och ska inte konsumeras. Löken i sig är också giftig. Om du äter växten kan du få både diarré och kräkningar. Detta gäller även husdjur, så se till att de inte konsumerar växten. En hund t.ex kanske inte äter blomman, men husdjursägare kan strunta i bladen. Gör inte det! Bladen är lika dödliga som blomman.