Fredskalla

Fredskalla (även kallat vita segel) är en av de mest populära växterna i svenska hem – dels på grund av dess klassiska utseende med stora gröna blad och vackra vita blommor. Men visste du att det finns ett flertal fördelar med att ha fredskalla i hemmet?

fredskalla

Vad är en fredskalla?

Fredskallan är i svenska hem en krukväxt men ursprungligen är detta en sumpväxt som kommer från centralamerika där den blev  kategoriserad i slutet av 1800-talet av botaniker. På latin heter den (Spathiphyllum wallisii) och är en art som tillhör familjen kallaväxter. Spathiphyllum wallisii betyder genom en direktöversättning från latin till svenska svärdblad, vilket klär växten perfekt med dess spetsiga blommor och blad.

En växt med användbara förmågor

Fredskallan är en av blommorna som var delaktiga i en studie utför av NASA (National Aeronautics and Space Administration) tillsammans med ALCA (Associated Landscape Contractors of America) under 80-talet. Denna studien visade att plantan rensar luften från ett antal toxiska ämnen. Bland annat bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Vissa av dessa ämnen går att hitta i ett flertal möbler, färger och tapeter. Förutom detta reducerar även fredskallan mängden bilavgaser och cigarettrök från luften.

Fredskallans stora gröna blad avger även mängder av vattenånga och kan på så sätt verka som en naturlig luftfuktare. Luften kommer alltså att bli mer behaglig att vistas och andas i. Studier visar att en medelstor planta lätt kan göra luften fuktigare över en yta på 10 kvm.

Hur odlar man fredskalla?

Fredskallan är en växt som är lätt att ta hand om. Den blommar och säljs året om och är väldigt lätthanterlig.

  • Vattning: Fredskallan är en sumpväxt vilket betyder att den är van vid att stå i mycket vatten. Det är dock inte nödvändigt att alltid hålla den dyngsur på grund av detta. Däremot är det bättre att försöka se till så att jorden alltid är fuktig. Detta kan du göra genom att ha den i en vanlig kruka eller ta hjälp av en ytterkruka, då kommer den hålla fuktigheten längre! Plantan kommer visa om jorden har torkat, då kommer bladen att hänga ner över krukan. Det är då viktigt att vattna den men helst ska det inte gå så lång tid emellan. Ph värdet i vattnet borde heller inte vara för högt då bladen kommer bli ljust gröna eller gula då klorofyllet försvinner medan ådrorna fortfarande kommer vara gröna. Detta kallas för kloros. 
  • Ljus: Plantan har inga stora krav på belysning! Du kan både placera den i en mörkare del av ditt hem samt ett väldigt upplyst ställe. Du kan välja att placera den beroende på hur du vill att den ska se ut. Vill du att den ska vara mindre och användas som bladväxt borde du placera den på ett ställe med mindre ljus. Vill du däremot att den ska bli större och blomma borde den bli placerad på ett ställe med mer ljus – tänk dock på att den inte trivs i direkt solljus!
  • Jord: Växten trivs i både höga och låga krukor. Den trivs bra i mullrik, porös och lucker jord med inslag av lera som är svagt sur. Ifall den har blivit för stor kan du planter aom den på våren. Du kan även dela på den! 
  • Näring: Fredskallan behöver även näring. Häll svag dos krukväxtnäring i vattnet mellan våren och hösten. Efter det räcker det med en gång i månaden!

Är fredskallan giftig?

Fredskallan innehåller irriterande ämnen och bör därför inte förtäras. Äter du den kommer både mun och strupe svullna. Detta gäller även katter och hundar så se till att de inte får för sig att smaka!