Monstera

Monstera är en fantastisk växt och har ökat i popularitet under de senaste åren på grund av ett antal olika orsaker. Växten har stora fina blad som som tillbringar en naturlig känsla till rummen de befinner sig i. En annan fördel med växten är att den inte behöver mycket uppmärksamhet för att hållas fräsch.

Monstera

Monstera i naturen

Monstera är en av de lättast hanterade krukväxterna som finns ute på marknaden eftersom växten mestadels sköter sig själv. Arbetet är ett litet pris att betala för att få den lilla extra natur känslan i sitt hem.

Vid rätt förutsättningar kan växten även bli enormt stor jämfört med andra krukväxter. Bladen på en monstera kan växa upp till 50 cm i diameter och höjden på växten kan sträcka sig upp till 10 m. Att bladen på en Monstera får hål är inget att oroa sig över då bladen formar sig på det viset utav naturliga skäl. I naturen växer Monstera oftast i vind starka områden och med år av utveckling har bladen bildat håll för att luftflödet ska kunna passera utan att skada växten. 

Skötsel av monstera

Jord och näring

Placera Monstera växten i otät blomjord för att rötterna ska enklare kunna växa och sedan fästa sig. Lägg gärna även till lättklinker i botten av krukan. I naturen så använder sig Monstera växten andra växter som stöd för att växa då det hjälper väldigt mycket att ha en stödstum. Stödstummen i detta fall hjälper Monstera växten att nå sin växt potential vilket är ca 10 m.

För att växten ska må så bra som möjligt hjälper det med att lägga till krukväxtnäring en gång i veckan under sommaren och en gång i månaden under vintern.

Det är viktigt att tänka på att endast vattna växten när jorden är ordentligt uttorkad för att inte skada växten. En viktig sak att ha i åtanke är att växten suger åt sig mer vatten under sommaren.

Placering

Växten trivs i både solljus och skugga så därför ska du placera växten på en plats med halvskugga för optimal placering. Exempel på halvskuggad placering är 2–3 m ifrån ett fönster där solljusen träffar växten vid soluppgång och solnedgång.

Växten trivs bäst i temperaturer mellan 18 – 24 grader vilket är ett plus eftersom rumstemperaturen i Sverige brukar hålla sig mellan 20 – 22 grader.

Omplantering

Unga plantor växer ganska fort så de ska de placeras om i större krukor och i ny jord varje år. När det kommer till äldre växter så ska de inte omplaceras lika ofta, däremot ska jorden fortfarande bytas ut årligen.

Förökning

Följ dessa 5 steg för att föröka din Monstera.

  1. Knipsa ett skott med några blad.
  2. Klipp lite ovanför ett blad på stammen.
  3. Placera sticklingen i en kruka med mullrik och otät jord.
  4. Placera en ihålig plastpåse över sticklingen under de första veckorna.
  5. Håll sticklingen fuktig under hela processen.