Palettblad

Är du också nyfiken på trendväxten palettblad? Denna växt har snabbt ökat i popularitet i Sverige med lite över 38 tusen sökningar varje månad i skrivande stund. Att blomman är så populär kan dels bero på dess vackra och varierande färger som lyser upp ditt hem men även hur lätt den är att odla. Här kommer vi gå igenom översiktlig information om växten – samt hur du tar hand om den.

Palettblad

Vad är palettblad?

Plantan är i Sverige en populär prydnads- och krukväxt men är faktiskt en ört som förekommer naturligt i sydostasien, oceanien och går även att hitta på hawaiiöarna. Sedan växten kom till Europa under mitten på 1800-talet, har växten odlats fram i en mängd färger och varianter. På latin heter blomman (Plectranthus scutellarioides) men kallas även för nässelblomma, rumsnässla eller nellor.

Såhär tar du hand om dina palettblad

Palettblad kan du ha både stående inomhus och utomhus under sommaren, våren och hösten och du kan ha den både i kruka eller i rabatten. Plantan är dock väldigt frostkänslig så placera den inomhus under vintern och helst i över 10 graders temperatur. Den bör även klippas ned till våren innan det börjar skjuta nya skott.

  • Vattning: Blomman ska vattnas ofta men varken vara torr eller blöt utan ska hållas fuktig. Ifall plantan blir uttorkad visar den det genom att bladen börjar hänga och man bör då vattna den. 
  • Ljus: Palettblad ska helst stå ljust och luftigt men inte i för stark sol då det kan bränna bladen. Desto ljusare – desto klarare och vackrare färger.
  • Jord: Det är bäst att använda blomjord när du planterar palettblad.
  • Näring: Mellan hösten och våren är det bra att ge blomman krukväxtnäring i vattnet.

Ta sticklingar – Så gör du

När du tar sticklingar från ett palettblad så klipper du av en förgrening med ungefär 3-4 bladpar med en vass sax. Dra sedan bort de nedersta bladen så att det endast finns två bladpar kvar. Detta för att plantan ska kunna använda sin energi till att utveckla ett rotsystem och inte lägga näring på bladen. Du sticker sedan ned sticklingen i en kruka med jord, trycker till och vattnar. Det är bra att sedan den närmsta tiden vara noggrann så att plantan inte torkar ut.

Hur du blir av med ohyra

Palettblad är väldigt känsliga för besprutning så skulle din planta få ohyra är det bra att prova med skonsamma bekämpningsmedel, t.ex såpblandning. Den vanligaste typen av ohyra som angriper palettblad är gröna löss, persikobladlöss. De sitter oftast på undersidan av bladen eller i skottspetsarna och suger i sig växtsaften. Ifall växten har fått gröna löss, ta då bort de angripna bladen och släng dom. Ifall hela plantan har fått löss, prova då att duscha hela växten i växtvårdsmedel. Upprepa detta sedan varannan vecka tills ohyran är borta.